Fűtésenergia
Tudásbázis
Termék kategóriák
Kiemelt termék
Hírek
Tévhitek a passzív házakkal kapcsolatban
Tévhitek a passzív házakkal kapcsolatbanTévhitek a passzív házakkal kapcsolatban

Eneregiatudatos építészet a jövő útja
Eneregiatudatos építészet a jövő útjaKlímaváltozás, energia válság
Megoldás:passzív házak és aktív házak

Hírlevél

Név:
E-mail:
Típus:


Információs termékünkről bővebben.


Tévhitek a passzív házakkal kapcsolatban

Tévhitek az alacsony energiafelhasználású és passzív házak témájában

 

Az alacsony energia felhasználású házak és passzív házakkal kapcsolatban munkánk során sok tévhittel,  és félreértéssel találkozunk.  Az utóbbi két hétben négy hazai passzív házat látogattunk meg és a benne lakó tulajdonosokkal beszélgettünk. Az elméleti ismereteink és a gyakorlati tapasztalatok alapján szeretnénk néhány tévhitet eloszlatni. Először a felhasznált építőanyagokról: a nagy gyártók és forgalmazók reklámjai és márkanevei általában félrevezetők, egyrétegű falból nem lehet alacsony energia felhasználású épületet építeni, mert közel egy méteres falakat eredményezne. A falazat minden esetben engedélyezett vagy egyedileg tervezett többrétegű (hőszigeteléssel ellátott) fal. Ebből eredően a falazóelem vagy falazat szinte bármi lehet, mégsem ajánlott a kísérletezés, mert ezt a célnak megfelelően hő-, hang-, páratechnikai szempontból méretezni kell. A hőszigetelés nem gumibugyi, és nem fojtja meg az épület szellőzését! A falazatokon keresztüli párakiszellőzés átlagos házakban is elenyésző, passzív házakban a kötelező gépészet mindenképpen megoldja. A falakban a párakicsapódást a helytelenül megválasztott hőszigetelés és falazóelem arány okozhatja, de ez a passzív falazatban lehetetlen.

A házakat használatba vételkor kötelező energetikailag minősíteni, érdemes ezt a tervezés közben is szakemberrel megcsináltatni, mert később csúnya meglepetés érheti a megrendelőt. Sajnos előfordulhat, hogy a tervező közepesen hőszigetelt házra is A+ minősítést kommunikál. A passzív házak minősítése az un. PHPP számítás sokkal alaposabb részletesebb, szigorúbb, a hőhidakra, villamosságra és gépészetre is kitér, enélkül az alacsony energia felhasználású házak tervezése és megvalósítása lehetetlen.

A költségekről: Az alacsony energia fogyasztású lakóház és passzív ház szerkezeti költsége  10-20 %-kal több mint az átlagos lakóépület. Épületgépészete egy fűtéssel, klímával felszerelt lakóháznál nem kerül többe, mivel a passzív ház fűtését és hűtését egy 2-4 kW-os kiegészítő fűtéssel felszerelt hővisszanyerő szellőztető oldja meg. Nincs gáz, nincs kémény, nincs radiátor. A jól tervezett lakóházhoz csak a borús napokon van szükség fűtési energia bevitelre.

A szellőztető rendszerről: Hangtalan, alig fogyaszt energiát és mindig friss levegőt csinál. Nincs por és a pollen is szűrhető, nincs huzat. Nincs büdös, mert mindig cseréli a levegőt, bizonyos rendszerbe a szagelszívó is beköthető. Nem tilos a szellőztetés, csak hidegben és melegben nem érdemes. Ha leáll, nem fullad meg senki, ugyanúgy nyithatók az ablakok mint más házban.

Ha valaki azt hinné ez egy új még éretlen technológia, vagy elérhetetlen egy átlag ember számára gondoljon rá, hogy Ausztriában 1991 óta több mint 3000 db épült és működik.  Jártunk olyan passzív lakóházban, aminek a költségvetése részben házilagos kivitelezésben 180 000 Ft/m2-ben állt meg.

 

Schopf Márton építész a MAPASZ tagja

Honlapkészítés - Webdesign - Programozás - Hoszting