Fűtésenergia
Tudásbázis
Termék kategóriák
Kiemelt termék
Hírek
Tévhitek a passzív házakkal kapcsolatban
Tévhitek a passzív házakkal kapcsolatbanTévhitek a passzív házakkal kapcsolatban

Eneregiatudatos építészet a jövő útja
Eneregiatudatos építészet a jövő útjaKlímaváltozás, energia válság
Megoldás:passzív házak és aktív házak

Hírlevél

Név:
E-mail:
Típus:


Információs termékünkről bővebben.


LajtaPRESS 2009.07.28.

Energiatudatos építészet - a jövő útja

Klímaváltozás, fosszilis energiaforrások fogyása, világválság, emelkedő energia árak, és még sok vitathatatlan érv szól az energiatakarékosság és a megújuló energiák felhasználása mellett. Mi - átlagemberek - is hozzájárulhatunk a környezetünk megóvásához, energiatakarékos háztartásunkkal, minimalizált szennyező anyag kibocsátásunkkal, megújuló energia felhasználásunkkal, esetleg energia termeléssel. Magyarországon a felhasznált energia kb 40 %-a a háztartási fogyasztás. A lakossági energiafelhasználás 75-80%-a a fűtési (hűtési) energia. Jól megépített házzal a fűtési és hűtési  energia költségek a mai fogyasztás átlagának 10-15 %-ára csökkenthetők (nem 10-15%-kal). Környezetünk megóvása mellett, nem mellékesen az energia megtakarítás nagy arányú költségcsökkentést is jelent az üzemeltetés során.
Megfelelő építészeti eszközökkel biztosítjuk a passzív védelmet a nemkívánatos külső hőhatások ellen. Ilyen eszközök pl. épület tájolása, hőszigetelése, hőhídmentessége, speciális nyílászárók, légzáró technológiák, árnyékolás, mind-mind fontos elemek, de ezek alkalmazása, méretezése és megtervezése speciális tudást és tapasztalatot igényel az építésztől. További problémát jelent, hogy a fokozottan energiatakarékos épületek hatékony működéshez olyan épületgépészeti megoldásokat lehet és kell alkalmazni, melyet ma még kevés tervező tud átlátni összefüggésében. Nagyon fontos szempont, a rendszerek közül a megrendelői igényeknek leginkább megfelelő, legköltséghatékonyabb megoldás kiválasztása.
A hazai építőipari piac az európai energetikai színvonaltól jelentősen elmarad, ennek egyik oka a célzott állami támogatások részben hiánya, részben alacsony támogatási aránya és nehézkes pályázati ügyintézése. Rontja a helyzetet a nagy építőanyag gyártók lobbija, melyek félrevezető reklámtevékenységgel, hő- és hangszigetelő falazat céljára a jelenlegi szabványnak alig megfelelő rendszereket forgalmaznak. A rövidtávú gondolkodás sem az államnak sem a megrendelőknek nem éri meg.  A MAPASZ – Magyar Passzívház Szövetség megalakulása nagy lépést jelentett az összehangolt szakmai fejlődés elősegítésére. Mára már lehetőségük van az építészeknek, és az épületgépész tervezőknek passzív ház (energiatudatos ház) tervezés és méretezés különböző szintjeinek elsajátítására is.  Ebben a témakörben tevékenykedik a Mosonmagyaróváron megalakult vállalkozás, mely átfogó segítséget tud nyújtani a magán építkezőknek és a szakmai érdeklődőknek is. A Fűtésenergia Plusz Kft. ( Mosonmagyaróvár, Bástya utca 37.) célkitűzése az energia tudatos tervezés  megvalósítása az építészetben és épületgépészetben, a témához kapcsolódó kutatás, fejlesztés, oktatás valamint több környezetvédelmi program teljesítése. Új építésű házak energia hatékony tervezésén, és felszerelésén kívül, régebbi épületek energetikai átvilágítását, és korszerűsítési javaslat elkészítését, energetikai felújítás tervezését is vállalják. Országosan több lakóépület és közintézmény energetikai felújítását tervezik meg, és sikeres pályázat esetén, felügyelik a kivitelezést is.
Az energetikai felújítási tervek elkészítését hő-kamerás vizsgálat, modellezés és költségkalkuláció megadása előzi meg, melyet a valós pénzügyi keret függvényében lehet véglegesíteni. Teljes épületgépészeti tervezés, bonyolítás és műszaki vezetés is megrendelhető.
A cég székhelyén egy bemutatóteremben bárki megtekintheti a kiállított legmodernebb épületgépészeti és építészeti megoldásokat, sőt az épület hő központja is megújuló energiával működik, a hőleadás padló fűtéssel, mennyezet és fal hűtés-fűtéssel, részben a légtechnika segítségével történik.
Tervezik nyílt és szakmai napokon kredit pontos továbbképzések tartását, valamint kisebb, tájékoztató jellegű lakossági fórumok megszervezését is.
A gondosan megtervezett, energiatakarékos házak nem, vagy csak kismértékben költségesebbek mint a hagyományos épületek, de energia felhasználásuk mégis 50-70%-al kisebb! A passzív házak ára 15-20%-al több, az aktív energia épületek 20-25%-al drágábbak, de akkor már saját energiatermelésről is beszélünk.
A megújuló energia felhasználás és energia takarékosság mindenképpen a jövő útja, rajtunk múlik hogy mikor akarunk végigmenni rajta. A közeljövő épületeinek egyik legfőbb értékmérője hamarosan a kötelező energetikai tanúsítvány lesz. És ki akar ma már egy „B” energia osztályú hűtőszekrényt megvásárolni? 
Mielőtt épít vagy felújít kérje a megbízható szakember segítségét.

Honlapkészítés - Webdesign - Programozás - Hoszting